DOORNLAAN 30 - 8520 LOPPEM (België)
HOME
Omancy van 't Hof Pierlapont
Ingrid Lahousse
Ch. Int. Belg. van 't Hof Pierlapont
Ch. Int. Belg. Vince van 't Hof Pierlapont
Kennismaking
met de Golden Retriever

Toen wij onze eerste Golden Retriever "Hunter" ('Bimbo' genaamd) aanschaften, was het ras in België nog vrij zeldzaam. Slechts enkele liefhebbers waren bezig met het ras. Ofschoon wij wat ervaring hadden met andere honden hebben ook wij nog enorm veel moeten leren. Een golden moet je immers benaderen als een volwaardige jachthond die voor specifieke doeleinden gefokt is. Pas dan kun je ten volle van hun werklust en gouden karakter genieten.

Lord Tweedmouth

Het ras is oorspronkelijk vanuit Groot-Brittannië afkomstig. Een romantisch verhaal doet de ronde dat Sir Dudley Marjoribanks, de latere Lord Tweedmouth, in 1858 een groep Russische circushonden zou gekocht hebben en ze zou opgeleid hebben tot jachthonden. Zoals vele mooie verhalen is inmiddels bewezen dat dit niet correct is.

Pas in 1952 kwam de waarheid aan het licht via archieven van de Lord waarin men de kennelgegevens had teruggevonden. In 1865 kocht Lord Tweedmouth in Brighton een eerste 'gele' retriever onder de naam 'Nous' (= wijsheid). Tot dan kende men wel zwarte retrievers, de voorouders van de huidige Flat Coated Retriever. Enkele jaren later kocht de Lord 'Belle', een Tweed Waterspaniel. Uit het koppel Nous x Belle werden in 1868 vier gele pups geboren: Crocus, Ada, Primrose en Cowslip. Zij vormen de oorsprong van het Golden Retriever ras.

Het viel onmiddellijk op dat deze honden zeer behendig waren in het apporteren van het wild nadat het geschoten was. Door de grotere draagkracht die de geweren intussen gekregen hadden, was hier op de Engelse jachtvelden een sterke behoefte aan ontstaan. De Setters, Pointers en Spaniels die men tot toen gebruikte waren minder geschikt om aangeschoten wild op grote afstand of in het water op te zoeken. Zij hadden een hond nodig met een goede neus, een goed herinneringsvermogen, een grote intelligentie, een ijzersterke conditie en een goede apporteerlust. Koppel dit aan de natuurlijke rust en steadyness die noodzakelijk is om te wachten tot het wild geschoten is, en je hebt een Golden.

Ingrid met de honden

Met deze oorsprong voor ogen hebben wij 20 jaar gewerkt om op basis van eigen fok onze kleine kennel "van 't Hof Pierlapont" uit te bouwen. Een aantal van onze eigen honden en de goldens die we verkochten aan vrienden, hebben intussen bewezen dat wij de juiste weg gekozen hebben. Gezondheid en verantwoord fokken komen op de eerste plaats. Daarnaast pogen we zowel schoonheid áls werklust te behouden.

Deze site biedt een overzicht van diverse Pierlapont-honden . Iedereen die over een hond van onze kennel beschikt kan hem hier onder de rubriek "Onze vrienden" voorstellen. Resultaten van show, jacht, gehoorzaamheid en/of agility worden daarbij opgenomen. Onder "Pierlapont nieuws" vind je 'Het Laatste Nieuws' van onze kennel.

Ook voor goede raad bij aanschaf, opvoeding of gezondheid ben je uiteraard altijd welkom, hetzij via email, hetzij telefonisch of schriftelijk.

Met Golden-groeten,

Ingrid & Erik.

(Bron van de geschiedenis: Dick Hartman - De Golden Retriever - GRCN-blad)